Polski czy chiński miód, jak rozpoznać ten prawdziwy?

Kategoria: Porady

Idziesz do sklepu, a tam półka ugina się pod ilością miodów. Przedział cen też ogromny – od kilkunastu złotych za litrowy słoik do nawet 60 zł. A na etykietach większości taka oto informacja: „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”. Co to w zasadzie oznacza? Że taki „miód” został zmieszany z miodem pochodzącym najprawdopodobniej z Chin. Państwa europejskie nie są bowiem w stanie zaspokoić popytu na miód i sprowadzają je stamtąd, gdzie miodu w bród – czyli z Chin. W Chinach w przeszłości wykryto liczne afery, związane z chorobami pszczół i szkodliwymi chemikaliami, zawartymi w miodach. Dlatego miody z napisem „Made in China” bardzo słabo sprzedawały się na rynkach europejskich. Więc wymyślono sprytną formułkę, która maskuje źródło pochodzenia miodu i nie razi już konsumentów.

Dlaczego warto wybierać miody polskie a nie importowane?

Po pierwsze dlatego, że europejscy importerzy chińskich „miodów”, w celu minimalizacji kosztów rozlewają te mieszanki w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, co powoduje utracenie wszelkich walorów leczniczych takich produktów. Dzięki temu mieszanki zawsze są rzadkie i nigdy nie twardnieją. Po drugie – chińskie pszczoły produkują inny miód niż polskie, z innych roślin, z innego regionu – to może uczulać i powodować nietolerancje pokarmowe. Zatem, jeśli masz zamiar kupić miód za kilkanaście złotych – to daruj sobie, bo jest to wówczas substancja porównywalna do gęstego syropu na bazie cukru o smaku miodu, bez żadnych właściwości leczniczych.

Jak rozpoznać naturalny miód?

Jest kilka sposobów rozpoznania naturalnego miodu:

  1. Cena – litrowy słoik miodu kosztuje minimum 35 zł – najlepiej kupować go na bazarkach, w sklepach eko i zielarskich albo prosto z pasieki;
  2. Miód naturalny ma swoje rodzaje smakowe: gryczany, lipowy, malinowy, rzepakowy, a mieszanki to zazwyczaj „miody wielokwiatowe”;
  3. Waga – w litrowym słoiku powinno być ok. 1,4 kg miodu;
  4. Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie.
  5. Sposób rozpuszczania: miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko. Prawdziwy – tworzy osad na dole, grudki, powoduje mętnienie.

Zatem jeśli chcesz kurować się miodem – zawsze wybieraj naturalny. Faustyna Guzowska Instytut Ochrony Zdrowia Naturalnego www.iozn.pl

Komentarze 1

  1. oydeis pisze:

    PECUNIA NON OLET powiedział kiedyś Wespazjan i to jest niestety prawda

Twój komentarz